Bahan-bahan
• Ayam; potong kecil-kecil anggaran 1 suapan (bite-sized)
• Garam dan pepper
• 1 biji telur (dipukul)
• Tepung jagung secukupnya
• 1 biji capsicum merah/hijau (potong dadu)
• 1 biji tomato (potong dadu)
• 1 biji bawang besar (potong dadu)
• 1 biji cili merah/hijau (hiris)
• 1 sudu kecil halia (cincang)
• 3 sudu besar sos tomato
• 1 sudu besar sos plum
• 1 sudu besar sos cili
• Sedikit serbuk lada putih
Cara-cara
• Gaulkan ayam yang dah dipotong bersama garam dan pepper (I tambahkan serbuk cili, serbuk ketumbar dan serbuk jintan manis)
• Celup ayam dalam telur yang dah dipukul lalu golekkan pula di atas tepung jagung sehingga keseluruhan ayam bersalut tepung.
• Terus goreng dalam minyak yang banyak dan panas. Goreng sehingga warnanya menjadi keemasan.
• Angkat dan ketepikan.
• Tumis bawang besar, cili dan halia sebentar.
• Masukkan sos tomato, sos plum dan sos cili lalu kacau rata.
• Tambahkan sayuran seperti capsicum dan tomato (I tambah nenas yang dah dihiris anggaran bite-sized). Biar sebentar.
• Tambahkan serbuk lada putih dan biar ia mereneh selama 5 minit atau sehingga mendapat kepekatan yang diingini.
• Hidangkan ayam yang dah digoreng tadi di atas pinggan hidang.
• Siramkan sos masam manis yang dimasak tadi di atasnya.
Kataku
Dalam gambar di atas tu nampak berkuah sedikit. Saja buat berkuah sebab budak-budak yg nak makan. Sepatutnya tak berkuah. Kuahnya kena pekat melekat pada ayam. Sesuai juga untuk ikan tanpa tulang. Sama je cara dan konsepnya. Buang tulang dulu baru potong anggaran bite-sized.
No comments:
Post a Comment