Bahan
• 1 1/2 ketul daging cincang (i guna 500g)
• * 2 ulas bawang merah
• * 4 ulas bawang putih
• 1 biji telur
• Serbuk lada hitam kasar
• Serbuk roti (blh ganti serbuk oat)
• Mixed spice (i guna oregano je)
• Garam & Gula secukup rasa
Cara
• Bhn yg ditanda * diblender kering (i tumbuk je)
• Masuk dlm bekas yg berisi daging
• Masuk telur yg dah dikacau terlebih dulu
• Tabur lada hitam kasar ikut kepedasan diingini
• Masuk serbuk roti/oat, mixed spice/oregano, garam & gula secukup rasa
• Gaul sebati
• Ambil segenggam & kepal2 dlm saiz yg sama
• Bentukkan setiap kepalan patty (daging burger) ikut citarasa (standard bulat la)
• Dah siap, masuk dlm peti ais utk keraskan sikit supaya masa msk nanti ia tak hancur/pecah2 atleast sejam (jgn lupa lapikkan setiap satunya dgn kertas minyak utk elakkan ia melekat sesama sendiri
• Sedia utk dibakar
Homemade blackpepper sauce
• Hiris nipis2 sdkt bwg merah bersama cendawan (jika suka)
• Tumis dlm lebihan minyak bakar daging burger tadi
• Dah layu, masuk sos blackpepper & kacau
• Masuk sdkt garam & sdkt stok ayam (atau kiub ayam bersama sdkt air)
• Letakkan di atas burger
Kataku
Sediakanlah dressing ikut citarasa masinh2
No comments:
Post a Comment