Sunday, November 17, 2013

Topping Kek: Buttercream/ Butter icing

Resepi 1
• 250gm (1 buku) butter
• 500gm cream well
• 250gm golden syrup
- Pukul butter hingga putih dan gebu
- Masuk cream well. Pukul hingga sebati dan memutih
- Tambah golden syrup dan pukul selama 5 minit

Resepi 2
• 200gm butter
• 400gm cream well
• 120gm gula icing
- Pukul butter dan gula icing hingga putih dan gebu
- Masuk cream well. Pukul hingga sebati dan memutih

Resepi 3
• 110gm butter
• 230gm gula icing (ayak)
• 1-2 sudu besar susu low fat
• 1 sudu kecil esen vanilla
- Pukul butter dan gula icing hingga ringan dan gebu
- Masuk susu dan pukul lagi hingga adunan jadi kental
- Tambah esen vanila atau sebarang perasa diingini

Resepi 4 (kuantiti sedikit)
• 55gm shortening
• 55gm cream well
• 230gm gula icing (ayak)
- Pukul shortening dan cream well hingga ringan dan gebu
- Masuk gula icing, pukul lagi hingga ringan dan gebu

Resepi 5
• 100gm shortening
• 100gm butter/ planta
• 150-200gm gula icing (ayak)
• 1 sudu besar susu pekat manis
- Pukul butter, shortening diikuti gula dan susu hingga kembang

Resepi 6 (kek 1kg)
• 250gm butter
• 150gm shortening
• 250gm gula icing (ayak)
• 2 sudu besar susu segar/cair
- Pukul semua bahan kecuali susu hingga menjadi krim kembang, gebu dan putih (jika kurang lembut baru guna susu. Ini kerana dlm cuaca panas, krim mungkin sudah lembut.. Jadi, susu tidak diperlukan)

Resepi 7 (kek 20cm)
• 1/2 cwn shortening
• 1/2 cwn butter
• 1 sudu kecil esen vanilla
• 4 cwn gula icing (ayak)
• 2 sudu besar susu segar
- Pukul shortening hingga kembang
- Masukkan butter dan pukul lagi sampai kembang
- Masuk esen vanilla. Pukul dengan kelajuan perlahan
- Masuk gula icing sedikit demi sedikit dan pukul lagi sampai gebu
- Masuk susu segar. Pukul lagi sampai fluffy, gebu dan putih

Resepi 8
• 90gm butter
• 460gm gula icing
• 2 sudu besar susu cair
• 1 sudu kecil esen vanila
- Cairkan mentega dalam periuk besar atas api perlahan. Pastikan butter tidak sampai mendidih
- Tuang susu cair dan panaskan selama 2 minit
- Campurkan gula icing dan terus ketepikan dari api
- Pukul adunan hingga kembang
- Masuk esen vanila dan putar lagi hingga sebati

Resepi 9
• 250gm gula icing
• 250gm butter
• 250gm cream well/ marvello (sejenis marjerin yang khusus)
• 3 biji putih telur
• 1 sudu kecil esen vanila
- Pukul butter dan cream well/ marvello hingga ringan dan gebu
- Masukkan sedikit demi sedikit gula icing dan putar hingga sebati
- Masuk sedikit demi sedikit putih telur. Pukul rata-rata setiap kali memasukkannya
- Masuk esen vanila. Kacau sebati

Resepi 10
• 500-700gm gula icing, diayak
• 1/4 cwn air panas (bkn mendidih)
• 3/4 cwn lemak sayuran
• 1 sudu kecil butter oil/ esen butter
- Putar lemak sayuran dan air dgn pemutar letrik hingga sebati
- Masuk sedikit demi sedikit gula icing hingga dapat kepekatan yg diingini untuk sapu pada kek
- Lastly, masuk butter oil/ esen butter

Resepi 11
• 1/2 cwn lemak sayuran
• 1/2 cwn marjerin/ butter
• 1 sudu kecil esen vanila
• 2 sudu besar susu segar
• 4 cwn gula icing (ayak)
- Pukul butter dan lemak sayuran hingga gebu
- Masuk esen vanila. Kacau rata
- Masuk 1 cwn gula pada satu masa, putar pada kelajuan sederhana. Buat sehingga habis 4 cawan. Keliling mangkuk dikaup selalu supaya semua bahan sebati
- Campurkan susu dan pukul lagi hingga gebu dan ringan

Resepi 12 (icing coklat)
• 250gm butter
• 2 biji telur
• 80gm gula icing
• 200gm chocolate bar
• 2 sudu besar minyak jagung
- Masak coklat secara double boiler hingga cair
- Masukkan minyak jagung. Kacau rata dan sejukkan
- Dlm mangkuk lain, pukul butter dgn gula icing hingga kembang
- Masuk telur, pukul hingga gebu
- Campur coklat yang dicairkan. Pukul lagi hingga gebu dan sebati

Resepi 13 (western style)
• 700gm unsalt butter
• 100gm air
• 2 biji telur 
• 225 gm gula kastor
• 1/2 sudu kecil esen vanila
- Masak gula dan air hingga pekat dan mendidih
- Sementara menunggu ia mendidih, pukul telur hingga kembang
- Masuk air gula yg di didihkan tadi dlm telur yg telah dipukul dan kacau sebati. Sejukkan dan ketepikan
- Pukul butter dan esen vanilla hingga kembang
- Masukkan adunan telur. Kacau rata

Resepi 14 ***
• 100gm butter
• 200gm gula icing
• 2 sudu kecil air panas
• 1 sudu kecil esen vanilla
- Pukul butter dan gula icing hingga kembang
- Masuk esen dan air panas. Pukul lagi hingga putih dan berkrim

Resepi 15
• 200gm gula icing
• 200gm cream well
- Pukul semua bhn hingga kembang

Resepi 16 (sebiji kek)
• 250gm butter/shortening (kalau nak icing putih dan lebih tahan panas, guna shortening. tapi, kalau nak lebih sedap, guna butter)
• 125gm marvello/supertact/krimwell
• 125gm gula icing (ayak supaya tak berketul-ketul)
- Pukul butter/shortening dan marvello/supertact/krimwell sehingga putih
- Masukkan gula icing dan pukul lagi sehingga kembang dan putih (pukul dgn kelajuan minima. makan masa sikit, tapi hasilnya lebih cantik dan mudah dilepa)
- Sesuaikan warna utk hiasan kek
- Tak payah disimpan peti sejuk tak akan cair

Kataku
Pelbagai resepi dan cara membuat buttercream/ butter icing yang dikumpulkan dari pelbagai sumber. Walaupun ada resepi di atas yang penggunaan bahannya hampir sama, tapi tetap berbeza dari sudut kuantiti ataupun cara mengadunnya. Hanya pilih mana yang berkenan di hati. Buttercream/ butter icing yang telah siap boleh terus digunakan. Gaulkan sebati dengan pewarna yang diingini. Jika belum ingin menggunakannya, boleh simpan di dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk. Tetapi, jika perlu, putar semula sebelum menggunakannya.

4 comments:

  1. Hi..thank very much for your wonderful sharing...really very useful recipe of buttercream lovers. Good job..keep sending.

    ReplyDelete
  2. Thank you very much. Banyak pilihan

    ReplyDelete